Groen licht voor de kampen in de zomer!

De kogel is door de kerk! Na finaal overleg tussen de drie Belgische ministers van Jeugd werd vandaag door het fedraal Overlegcomité bevestigd dat kampen en jeugdactiviteiten kunnen doorgaan vanaf 1 juli, met een beperking van maximaal 50 personen. Zo kunnen meer dan één miljoen kinderen en jongeren in ons land alsnog de tijd van hun leven beleven deze zomer!

Een duidelijk verheugde Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle kondigde deze avond de beslissing af. Buurtspeeltuinen mogen vanaf woensdag 27 mei weer geopend worden, terwijl zomerkampen en speelpleinwerkingen met of zonder overnachtingen vanaf 1 juli mogen doorgaan, in zogenaamde contactbubbels van maximaal 50 personen, en mits (logischerwijs) een aantal veiligheidsvoorschriften. Zo moeten jongeren en begeleiders ouder dan 12 jaar de veiligheidsafstand zo veel mogelijk blijven respecteren. 

Alle limieten en maatregelen werden vastgelegd in samwerking met overheid, virologen en jeugdorganisaties, op basis van de jeugdwerkregels (algemen kader) en de zomerplannen; dit zijn draaiboeken per jeugdwerksector die nu vertaald moeten worden naar ieders werking en aanbod. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is nog steeds om ons grenzeloos te amuseren binnen groepen van beperkte grootte.

Voor BIZON betekent dit dat normaal gezien alle kampen kunnen doorgaan, met uitzondering van het buitenlands kamp (dat dit jaar gepland was in het Zuid-Franse Séguret), omwille van de onmogelijkheid om zieke kinderen snel en makkelijk te laten ophalen door ouders of voorziening (afhankelijk van of de grenzen open gaan, werd de perimeter bepaald op maximum 150 kilometer buiten België). Voor deze jongeren wordt in allerijl een binnenlands alternatief kamp in elkaar gestoken. 

Omdat rondtrekken afgeraden wordt, zal ook het concept van Belgium Express een andere invulling krijgen en opereren vanuit een vaste kampplaats. Verder zijn er vooral afspraken gemaakt omtrent hygiëne en social distancing bij uitstappen, waarbij de nodige voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, zoals het dragen van mondmaskers en het geregeld ontsmetten van de handen. Op elk kamp wordt ook de mogelijkheid voorzien om een ziek persoon in quarantaine te plaatsen tot die het kamp kan verlaten. Omdat dit een belangrijke rol speelt in het tegengaan van het virus, wordt ook extra rust ingebouwd voor de deelnemers, de vrijwilligers en de kamp- en hoofdleiding (KHL); daarom wordt aan bepaalde kampen ook een extra monitor toegevoegd.

We zijn opgelucht en blij dat BIZON de vele kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties deze zomer opnieuw een onvergetelijke vakantie kan aanbieden, een doelgroep die hier des te meer nood aan heeft, omdat zij tijdens deze corona-crisis extra hard getroffen worden. Daarom willen we hen via onze actie ‘Schenk een kind een dag op kamp’ een extra financieel duwtje in de rug geven, en we hopen dat jullie ons daar massaal bij helpen, nu we weten dat de kampen kunnen doorgaan!

Nu doneren kan je hier.

Item op VRT Nieuws: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/22/beslissing-zomerkampen/

De Ambrassade: https://ambrassade.be/nl/nieuws/persbericht-groen-licht-voor-kampen-en-jeugdactiviteiten-in-de-zomer